Raudanpuutteessa

Noh, nyt sitä sitten on aloitettu rautakuuri, ihan uusi juttu minulle.

Tein eräänä päivänä uteliaisuuttani anemia kotitestin joka osoittautui positiiviseksi.

Olen kärsinyt viime vuosina varsin paljon erilaisista oireista, levottomat jalat herättävät aamuyöllä, olen jatkuvasti väsynyt, ja se on vain pahentunut, hiukseni katkeilevat ja irtoavat tuppoina, silmänaluset muistuttavat väriltään luumuja ja töissä olen skarppina vain pari tuntia työpäivästä.

Nykypäivänä sitä kenties turhankin herkästi diagnosoi itseään netin avustuksella ja saa itselleen kehitettyä ties mitä sairauksia, koska monissa sairauksissa on samantyyppisiä oireita. Omani sopisivat myös esim kilpirauhasongelmiin. Mutta päätin aloittaa ferritiinistä eli niinkutsutusta ”varastoraudasta” sillä sitä minulta ei ole aiemmin tutkittu.

Ferritiinistä tuli jonkinlainen muoti-ilmiö muutama vuosi takaperin. Ihmisen hemoglobiini voi olla ihan hyvissä arvoissa ja varastorauta nollassa niin jälkimmäinen jää helposti tarkastamatta.

Tein apteekista ostamani kotitestin joka muistutti koronan crp testiä.(josta en ole saanut kertaakaan positiivista tulosta) Testi ei kerro siis suoraa ferritiini arvoa vaan sen onko arvosi yli vai alle 30. Mikäli testi on ns. positiivinen on arvosi alle 30 ja testin ohjeissa suositellaan ottamaan yhteyttä terveydenhuollon asiantuntijoihin. Omani oli siis positiivinen.

Sain huomata että lukuisat nettikommentit ferritiinin testaamisen vaikeudesta julkisella puolella osoittautuivat oikeiksi. Omasta terveyskeskuksesta todettiin ettei ferritiiniä testata ellei ole ns. ”todellisia oireita” Luin jostain että ferritiinin testaus olisi verrattain kallis verikoe minkä vuoksi julkinen terveydenhuolto ei niitä mielellään tee. En toki tiedä onko tässä mitään perää. Mutta silti mietin että koska oma arvoni osoittautui huomattavan matalaksi ilman että koin olevani kuoleman kielissä, mitä oireita minun olisi pitänyt terveysasemalle esittää jotta olisin saanut testin julkisella puolella.

Tiesin että ferritiinitestejä voi tehdä myös esim puhti.fi kautta mutta päätin hakeutua testiin työterveyden kautta. Olin arvioinut että koska kotitestin viitearvoraja oli 30, tulokseni olisi noin 25. Yllätyin totaalisesti kun näin että arvoni oli 8! Hemoglobiini oli 132 joka on normaali. Eli minulla on juurikin tuo case ”hyvä hemoglobiini voi peittää matalan varastoraudan”

Ferritiinin viitearvon alaraja on 10, ja jo alle 30 oleva arvo tarkoittaa että rautavarastot ovat käytännössä tyhjät. Ilmankos olen ollut huonolla hapella. Syytä raudanpuutteeseen ei ilmeisesti työterveydessä tutkita, mutta sain reseptin rautalisään sekä kontrollin 4-6kk päähän.

Sain myös harmikseni tietää että teen ja kahvin juominen estää raudan imeytymisen, joten joudun hieman miettimään milloin otan raudan ja milloin hörpin teeni. Juuri kun eilen ostin kokeiluun inkiväärisiirapin!

Nyt alan sitten syömään kaikkea missä on rautaa, sekä popsimaan rautatabletteja. Toivon että ne eivät aiheuta jo entuudestaan herkälle vatsalleni lisää ongelmia.

Tammikuussa kurkataan olenko saanut hilattua ferritiinini korkeammaksi!

Advertisement