Ihana Visby!

Hyvää heinäkuuta, kiirettä on piisannut töissä ja vauhti hirvittää. Sain Linkedinin kautta erään työtarjouksen ja haastattelun perusteella minulle olisi kyseistä paikkaa tarjottu, mutta koska työsuhteeni on määräaikainen marraskuuhun asti, jouduin luopumaan paikasta. Aion kyllä ottaa selvää mikä on irtisanoutumiskäytäntö nykyisessä työpaikassani sillä haluan päästä eteenpäin työrintamalla.

Viime viikonloppu oli melkoista haipakkaa. Olimme varanneet isäni kanssa sunnuntaina lähtevän Visbyn risteilyn, mutta jotta pääkaupunkiseudulla harvoin visiteeraava isukki saisi olla pitkästä aikaa kunnon reissulasse, teki hän ystävänsä kanssa perjantaista lauantaihin kestäneen Tallinnanristeilyn. Eli perjantaina herrat seilasivat eestaas lahden yli, ja sunnuntaina meidän poppoo lähti uudestaan tuolle etapille.

Ennen Visbyn reissua piti käydä Helsingissä tutkimassa vanhat kotikulmat, olemme muuttaneet Helsingistä 90-luvun lopulla ja olimme nyt ensimmäistä kertaa muuton jälkeen iskän kanssa liikenteessä ja kävimme tutkimassa sekä Punavuoren että Munkkiniemen kulmat, missä olimme asuneet ja oli hauskaa kun oli esim punavuoren osalta ns. menneisyyden paikallisopas joka muisti missä mikäkin kauppa/putiikki/ravintola oli ennen sijainnut.

Sunnuntai-iltapäivänä Silja Europa otti kurssiksi ensin Tallinnan jonka jälkeen suuntasimme kohti Gotlantia ja Visbyä. Laiva oli aivan täynnä, noin 3000 matkustajaa ja se näkyi esim ruokailuissa. Emme olleet ostaneet aterioitamme ennakkoon, ja huomasimme nopeasti että kaikki laivan ravintoloiden kattaukset oli loppuunmyyty. Isän suureksi harmiksi jouduimme syömään buffet ruokaa.

Maanantai aamun aamupalaa varten jouduimme heräämään kuudelta avautuvaan aamiaisbuffettiin, muita vaihtoehtoja ei pahemmin ollut, ja koska edessä olisi 11,5h maissaoloaikaa, oli tärkeää tankata hyvin. Ja aamupalapöydästä oli ihana seurata gotlannin rannikkoa.

Perille visbyn satamaan päästyä tiirailimme hetken niskat kenossa viereen ankkuroitua ”Voyager of the Seas risteilijää. Se oli omaan laivaamme verrattuna aivan valtava. Peräkannella oli vesiliukumäki, savupiipun kyljessä kiipeilyseinä. Ja wikipedian mukaan tuosta uivasta kaupungista löytyy ties mitä viihdykettä. Olisi hauska kokemus joskus seilata tuollaisellakin paatilla.

Visbyn satamasta on ilmainen shuttlebussi kaupungin muurien viereen.

Visby on entinen hansakaupunki sekä unescon maailmanperintökohde. Kaupungin keskusta on muurien ympäröimä. Visby tunnetaan erityisesti ruusujen kaupunkina sillä kaupunki on tulvillaan ruusuja, joita löytyy joka lähtöön. Tuntui että on suoranainen laki että etuoven molemmin puolin kasvaa ruusuja ja niistä sitten räpsin ihastuksissani kuvia. Myös kirkkojen raunioita oli paljon, sillä ilmeisesti joskus ennen vanhaan ihmiset osoittivat varallisuuttaan rakennuttamalla oman kirkon.

Visbyssä oli käynnissä myös Almedalensveckan, eli ruotsin poliittiset ja yhteiskunnalliset kesäjuhlat. Edellisenä päivänä pääministeri Magdalena Andersson oli ollut paikalla pitämässä puheen. Tämä tapahtuma on esikuva suomessa järjestettäville Suomi Areena viikolle. Tilaisuuksia ja paneelikeskusteluita oli aivan joka puolella kaupunkia, ja ihmisiä oli valtavasti liikenteessä. Olisi varmasti ollut mielenkiintoista istua ja kuunnella hetki ja kenties verkostoitua mutta turreilu iskän kanssa vei voiton. Bongasin ainakin Metan ja Googlen isommista yrityksistä ja varmasti joka ikinen ruotsin media, puolue ja lobbaajajärjestö oli paikalla.

Iskä on siis ollut visbyssä kerran aiemmin, ja inspiraatio tähän reissuun saikin alkunsa tätini syntymäpäivä lounaalla millä muisteltiin kahdeksankymmentäluvulla tehtyä reissua jossa oli kuulemma vauhtia ja mielenkiintoisia tilanteita. Tuolloin aikaa maissa ei ollut kuin muutama tunti. Meillä oli 11,5h mikä oli kenties hieman liikaa mikäli haluaa olla vain vanhassakaupungissa. Pyörän tai autonvuokraus olisi ollut varmasti loppupäiväksi hyvä idea.

Vanhan kaupungin lisäksi Visbyn lähistöllä on lapsiperheille Peppi Pitkätossun kesämaa Kneippbyn sekä pohjoismaiden suurin tippukiviluola Lummelundagrottan.

Paluumatkalla tuli suurimmaksi osaksi huilattua, koska nettiyhteydet olivat ajoittain heikot, olisin näin jälkiviisaana ottanut kirjan luettavaksi. Kävimme myös pelaamassa bingoa siinä kuitenkaan mitään voittamatta.

Pässi/Lammas on gotlannin maskotti.

Suosittelen suuresti Visbyä mikäli pitää risteilyistä ja on jo nähnyt Tallinnan ja Tukholman. Ihastuttava kaupunki kertakaikkisesti!