Ajatukset Ukrainassa

Ukraina. Se on varmasti useimpien mielessä tällä hetkellä. Tuntuu uskomattomalta että olin torstaina ystäväni kanssa syömässä ja keskustelimme miten tilanne mahtaisi kehittyä, mietimme että Venäjän hyökkäys ukrainaan tuntui epäuskottavalta ainakaan välittömässä tulevaisuudessa, vaikka tilanne olikin kireä.

Herääminen Perjantaina ja ensimmäinen uutisotsikoiden vilkaisu oli hätkähdyttävä kokemus. Selasin otsikoita ja mietin kuinka vakavasta hyökkäyksestä mahtaa olla kyse. Tuijottelin aamupalaa syödessäni hämärän harmaalle merelle ja ajattelin miten maailma tulisi tähän reagoimaan. Matkalla töihin huomasin monien selaavan puhelimiaan kulmat kurtussa, olivatko kyseessä työsähköpostit vai Ukrainaa koskevat uutisotsikot, sitä en tiennyt.

Töissä harhautin ajatukseni parhaani mukaan töihin hukuttautumalla, mutta kymmeneltä kuuntelimme työkaverini kanssa Niinistön ja Marinin tiedotustilaisuuden ja viimeistään siinä vaiheessa tajusimme miten paha tilanne oikeasti on ja millä tavoin se voisi välillisesti vaikuttaa myös suomeen.

Tuntuu täysin kohtuuttomalta että yhden miehen takia kaksi kansakuntaa joutuu kärsimään, ja loput euroopasta joutuu olemaan huolissaan, varomaan kommenttejaan esimerkiksi Natoon liittyen sekä miettimään miten toimimme Ukrainasta väistämättä saapuvien pakolaisten suhteen. Mutta onneksi kaikki tuntuvat kerrankin puhaltavan yhteen hiileen tässä kamalassa tilanteessa.

Viime päivät olen pyrkinyt rajoittamaan itseäni liialliselta uutisotsikoiden lukemiselta koska tiedän että sotauutisia tulee seuraavien päivien ja viikkojen aikana tulemaan joka tuutista. Tiktok on muuttunut humoristisesta taukoscrollailusta huolestuneeseen kuunteluun ja vilpittömään huoleen.

Lauantai-iltana avasin uutisotsikot iltaseitsemältä, mutta ne aiheuttivat niin paljon ajatuksia että lähdin pienelle happihyppelylle, mietin miten asetetut pakotteet vaikuttaisivat tilanteeseen, ja miten Venäjä kääntäisi pakotteet puolestaan meitä kohtaan kuten ilmatilan sulkeminen sekä kaupankäynnissä uhatun Swift järjestelmästä poissulkemisen johdosta.

Toivon koko sydämestäni että Putinin terrorismi saadaan aisoihin, Ukrainan kansa pääsisi palaamaan turvallisesti koteihinsa ja tilanne palautettua normaaliksi.

Advertisement